Filled in:

Merkstrategie als basis voor SEO

Waarom je merkstrategie het vertrekpunt moet zijn voor je SEO-strategie

Als merkstrateeg en ontwerper help ik ondernemers een sterk en authentiek merk neer te zetten. Samen gaan we terug naar de kern:

  • Wie ben je als merk?
  • Wat maakt jou uniek?
  • Welke uitstraling en beleving passen daarbij?
  • Welke doelgroep wil je aanspreken?

Met antwoorden op deze vragen bouwen we een solide merkidentiteit en creëren we een consistente merkbeleving. Het vormt de basis van álles wat je doet: je ontwerp, communicatie, klantbenadering én je online zichtbaarheid.

Maar hoe zit dat eigenlijk met SEO? Moet dat niet gewoon technisch kloppen?

SEO (zoekmachineoptimalisatie) is inderdaad deels technisch, maar tegelijkertijd zoveel méér dan dat. Juist hier zie ik vaak een gat ontstaan tussen merkstrategie en uitvoering. Daarom neem ik je mee in hoe SEO in elkaar zit en waarom jouw merkstrategie het ideale vertrekpunt is voor een succesvolle SEO-aanpak.

Wat is SEO precies, en waarom is het belangrijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Kort gezegd is SEO alles wat je doet om beter gevonden te worden in Google (en andere zoekmachines). Maar er zit meer achter dan alleen ‘hoog scoren’ of ‘veel bezoekers trekken’.

Sterke SEO betekent vooral:

  • Gevonden worden door de juiste mensen (jouw doelgroep)
  • Op de juiste momenten (wanneer zij jouw product of dienst zoeken)
  • Op relevante plekken (websites en platforms die aansluiten bij je merkwaarden)

Hierbij draait het dus niet alleen om techniek, maar vooral om relevantie en kwaliteit.

Waaruit bestaat SEO precies?

SEO bestaat uit verschillende onderdelen. Ik licht de belangrijkste toe:

1. Zoekwoorden strategie

  • Wat is het?
    Dit gaat over de vraag: waar zoeken mensen precies naar? Welke woorden gebruiken zij in Google als ze op zoek zijn naar jouw product, dienst of informatie?
  • Waarom belangrijk?
    Met een sterke zoekwoordenstrategie zorg je dat je gevonden wordt door mensen die écht interesse hebben in jouw aanbod.
  • Koppeling met merkstrategie:
    Jouw merkstrategie bepaalt wie jouw ideale klant is en hoe deze communiceert. Daarmee bepaal je niet alleen wélke zoekwoorden relevant zijn, maar ook welke passen bij jouw merkidentiteit en tone of voice.

2. Linkbuilding strategie

  • Wat is het?
    Linkbuilding draait om het creëren van waardevolle backlinks (verwijzingen naar jouw website vanaf andere sites). Dit versterkt jouw vindbaarheid en geloofwaardigheid in Google.
  • Waarom belangrijk?
    Google ziet links als stemmen. Hoe relevanter en betrouwbaarder de website is die naar jou linkt, hoe sterker jouw autoriteit wordt.
  • Koppeling met merkstrategie:
    Waar jouw merk online zichtbaar is, bepaalt hoe jouw doelgroep jou ziet. Je wilt dat jouw merk zichtbaar wordt op websites die aansluiten bij jouw waarden en uitstraling. Dit is vergelijkbaar met hoe je nadenkt over je fysieke distributie: waar wil je wel of juist niet te koop zijn? 
    Een exclusief merk, zoals Kinfill of Marie Stella Maris zet je ook niet te koop bij Kruidvat of Etos. Je kiest zorgvuldig het verkoop kanaal en de promotiekanalen.  

3. Content (waardevolle inhoud)

  • Wat is het?
    Alles wat je schrijft, deelt of publiceert online (denk aan blogs, artikelen, video’s, productpagina’s).
  • Waarom belangrijk?
    Goede content helpt je doelgroep, bouwt vertrouwen op, en zorgt ervoor dat bezoekers terugkeren naar jouw website.
  • Koppeling met merkstrategie:
    Jouw content bepaalt voor een groot deel jouw merkbeleving. Het moet passen bij jouw tone of voice, visuele uitstraling, én de interesses van jouw doelgroep. Jouw merkstrategie geeft richting aan wat voor content je maakt en deelt.

4. Technische SEO (basis op orde)

  • Wat is het?
    Alles wat technisch geregeld moet zijn, zoals een snelle website, duidelijke structuur, mobielvriendelijkheid en leesbaarheid.
  • Waarom belangrijk?
    Google beloont technisch goede websites met betere vindbaarheid.
  • Koppeling met merkstrategie:
    Dit is het fundament waarop alles draait. Als merkstrateeg help ik je hiermee niet direct, maar ik zorg wél dat jouw webontwerp en uitstraling al rekening houden met gebruiksvriendelijkheid en een logische structuur, zodat je daarna met een SEO-specialist gemakkelijk verder kunt bouwen.

Waarom SEO begint bij je merkstrategie

Je ziet: SEO gaat veel verder dan techniek alleen. Het raakt de essentie van je merk. Een goede SEO-strategie sluit aan bij jouw merkstrategie, merkidentiteit en merkbeleving, zodat alles wat je doet elkaar versterkt.

Als merkstrateeg en ontwerper zorg ik ervoor dat deze basis sterk staat. Daarna kun je gericht aan de slag met een SEO-partner, zonder dat je merkbeleving verwatert of je doelgroep uit het oog verliest.

Zo wordt SEO geen losse tactiek, maar een strategische keuze die past bij wie jij bent als merk en wat jij belangrijk vindt.

Aan de slag met jouw merk én SEO

Ben je bezig met het bouwen van je merk, een nieuwe website of wil je graag sterker zichtbaar worden? Zorg dan eerst voor een stevig fundament: een duidelijke merkstrategie en heldere merkidentiteit.

SEO kun je daarop strategisch verder bouwen. Zo weet je zeker dat jouw merk niet alleen gevonden wordt, maar ook door de juiste mensen en op plekken die bij je passen.

Wil je hier eens samen over sparren? Neem gerust contact op. Ik denk graag met je mee over hoe je jouw merk optimaal zichtbaar kunt maken.

merkstrategie, merkidentiteit en merkbeleving compleet programma

doe de test en ontdek waar de kansen liggen voor jouw bedrijf!

Hoe authentiek is jouw merk?

Een eigen merk is belangrijk om een unieke indruk achter te laten bij jouw ideale klant. Hierdoor ga je niet de strijd aan met de concurrentie, maar zet je een unieke beleving neer, waardoor klanten voor jou kiezen.

Een authentieke branding is gebaseerd op jouw passie, zienswijze, eigenheid en kernwaarden en wordt vertaald naar een kenmerkende boodschap en visuele identiteit die zowel online als offline een sterke indruk achterlaat bij jouw klanten.

Door middel van een vragenlijst kijken we aan de hand van 3 onderdelen in hoeverre jij een authentiek merk hebt neergezet. (of in hoeveel jouw merk potentie heeft voor een uniek verhaal)

Zo kom je tot de ontdekking welke aspecten van jouw merk nog werk nodig hebben om die unieke positie in jouw markt te kunnen creëren.