Geplaatst in:

Waarom ik mijn merk liet registreren

Merkregistratie, heeft dat toegevoegde waarde?

de 7 voordelen van merkregistratie

Toen ik De Merkexpeditie ® startte, wist ik één ding zeker: dit merk moet kloppen. Van binnen én van buiten. Dat betekent ook: zorgen dat het goed beschermd is. Niet alleen in uitstraling, verhaal en strategie — maar óók juridisch.
Daarom liet ik De Merkexpeditie officieel registreren als merk. En eerlijk? Ik denk dat het voor elk serieus merk belangrijk is om dit te overwegen.

Want een merkregistratie klinkt misschien als iets voor grote bedrijven, maar het is juist slim voor ondernemers die hun merk serieus nemen.

In dit artikel deel ik:

  • De 7 voordelen van een merkregistratie
  • Wat je precies kunt registreren
  • En het stappenplan dat ik zelf heb doorlopen

Je hebt een monopoli op jouw merk

Als je de naam en/of het logo van je bedrijf, producten of diensten registreert als officieel merk, ben jij de enige die het merk mag gebruiken. En let op: dat alleenrecht krijg je alléén met een merkregistratie. Dacht jij dat je een monopolie hebt op jouw naam met alleen een inschrijving van je handelsnaam in het Handelsregister? Of dat auteursrecht voldoende bescherming biedt? Vergeet het maar. 

Auteursrecht biedt geen voldoende bescherming voor jouw merk

Met een merkregistratie ben je eigenaar van je merk

Je hebt dus niet alleen een alleenrecht op het gebruik ervan. Je bezit het ook. Goed om te weten: zonder merkregistratie ben je nooit eigenaar van jouw bedrijfsnaam, productnaam of logo. Je hebt het misschien wel zelf bedacht of laten ontwerpen, maar in juridische zin ben je geen eigenaar.

Zonder merkregistratie ben je nooit eigenaar van jouw bedrijfsnaam, productnaam of logo

Je kunt je merk verkopen of in licentie geven

Een bijkomend voordeel van eigenaarschap is dat je dit recht ook kunt verkopen of in licentie kunt geven. Daar denk je nu misschien niet over na, maar als je over 8 jaar een aanbod krijgt om je bedrijf te verkopen, ben jij spekkoper.

Merkregistratie is ook interessant als je je bedrijf op termijn wilt verkopen 

Je beschermt je merk tegen namaak

Een merkregistratie kan helpen voorkomen dat een ander er vandoor gaat met jouw naam of logo. Je hebt namelijk een sterke rechtspositie. Anders gezegd: je hebt een stok om mee te slaan. En natuurlijk kosten juridische zaken tijd en geld, maar zonder registratie kun je juridisch gezien erg weinig uithalen.

Je staat juridisch gezien sterker als een ander er met je naam vandoor gaat

Je merk straalt betrouwbaarheid uit

Met een merkregistratie mag je het ® teken – van registerend trademark – gebruiken. Dat straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit naar jouw klanten. Het symbool ® laat ook zien dat je een monopoliepositie hebt. En dat is interessant voor mogelijke investeerders in je merk. In dit artikel hebben we alle voordelen van het symbool ® op een rijtje gezet.

Lees op de website van BOIP alle voordelen van het symbool ®

Investeren in je merk wordt meer waard

We noemden al eerder als voordeel dat je eigenaar bent met een merkregistratie. Dat heeft natuurlijk als bijkomend voordeel dat je merk in waarde toeneemt als je daarin investeert. Met je merkregistratie investeer je in iets wat jouw eigendom is, en in iets wat na verloop van tijd méér geld kan opleveren. Vergelijk het maar met een huurhuis versus een koophuis. In een koophuis zul je eerder grote investeringen doen voor bijvoorbeeld een verbouwing, omdat je die investering op termijn kan terugverdienen.

Merkregistratie kun je vergelijken met de voordelen van een koophuis ten opzichte van een huurhuis

Een merk registreren kost niet veel

Het kan al vanaf € 244,-. Jouw merk is dan 10 jaar lang geregistreerd en kun je ook weer verlengen. Altijd doen dus. Het is echt een belangrijk onderdeel van een professionele merkbeleving. 

Merkregistratie is wat mij betreft de kers op de taart

Deze 7 voordelen zijn gebaseerd op de informatie van het BOIP – Benelux Office for Intellectual Property.

Merkregistratie via BOIP

Hoe het allemaal werkt

Wat kun je allemaal registreren?

Je kunt verschillende onderdelen van je merk beschermen:
  • Naam van je bedrijf of product
  • Logo of beeldmerk
  • Slogan
  • Specifieke vormgeving of verpakking (als het onderscheidend genoeg is)Let op: de voorwaarde is wel dat het onderscheidend en niet te beschrijvend is. Een merknaam als “Schoonmaakbedrijf Nederland” is bijvoorbeeld niet registreerbaar.

Hoe werkt een merkregistratie?

Ik deed het direct via het BOIP – Benelux Office for Intellectual Property, en dit is hoe het werkt:

  1. Check of je merk beschikbaar is
    Gebruik de merkcheck op de site van BOIP om te zien of jouw naam of logo al bestaat.
  2. Bepaal voor welke producten of diensten je het merk wilt registreren
    Je kiest klassen die jouw merk beschrijven — dat bepaalt waarvoor het merk geldt.
  3. Dien je aanvraag in via de website van BOIP
    Je vult je gegevens in, uploadt je merk en betaalt het bedrag.
  4. Je merk wordt gepubliceerd en er start een bezwaartermijn van 2 maanden
    In deze periode kunnen anderen bezwaar maken.
  5. Na goedkeuring is je merk geregistreerd voor 10 jaar
    Daarna kun je het onbeperkt verlengen.

Voor ondernemers die willen dat hun merk klopt van A-Z

De Merkexpeditie®

Een eigen merk is belangrijk om een unieke indruk achter te laten bij jouw ideale klant. Hierdoor ga je niet de strijd aan met de concurrentie, maar zet je een unieke beleving neer, waardoor jouw ideale klant zich aangetrokken voelt tot jouw merk, omdat het ook past bij zijn/ haar persoonlijkheid.

Een authentieke branding is gebaseerd op jouw passie, zienswijze, eigenheid en kernwaarden en wordt vertaald naar een kenmerkende boodschap en visuele identiteit die zowel online als offline een sterke indruk achterlaat bij jouw klanten.

Met mijn programma de merkexpeditie duiken we samen in de wereld van jouw merk en zetten we van A-Z een ijzersterke branding en website neer. 

Tot slot kunnen we jouw merk ook registreren. Dit is een krachtig middel voor eigenaarschap, bescherming en professionele groei. 

Heb je vragen over dit proces? Wil jij een merk lanceren of wil je weten of jouw merk geschikt is om te registreren?

Stuur me gerust een bericht. Ik denk graag met je mee.