Filled in:

Archetypen in branding

Geef je merk karakter door middel van archetypes 

We willen het allemaal graag, herkenbaar en uniek zijn. Het kan soms lastig zijn om exact die eigenschappen te omschrijven die jouw merk uniek maken. Je hebt je missie, visie en kernwaarden omschreven, maar je merkt dat dit niet veel anders is dan wat andere aanbieders in jouw markt doen. 

Om je te onderscheiden moet je terug gaan naar de kern van wie jij bent met jouw merk en welke doelgroep je daarmee wilt aanspreken. 

Het gebruik van merkarchetypen is een eenvoudige manier om jouw merkpersoonlijkheid te omschrijven en ervoor te zorgen dat je een sterk fundament hebt om op terug te vallen bij het ontwikkelen van jouw merkidentiteit en merkbeleving.

Wat zijn merkarchetypen?

Archetypen staan voor een soort ‘oerkarakters’ die voorkomen in ons onderbewuste. Dit concept van de archetypes is bedacht door Carl Gustav Jung. Hij was psychiater, psycholoog en de grondlegger van de analytische psychologie.  

Carl Jung introduceerde het concept van archetypen als fundamentele, universele symbolische beelden en thema’s die in mythen, dromen en menselijke verhalen voorkomen. Deze archetypen vertegenwoordigen basale menselijke ervaringen, emoties en gedragingen.

Carol S. Pearson heeft vanuit deze theorie 12 archetypen ontwikkeld die toegepast kunnen worden in branding en organisatie communicatie. 

Door een merkpersoonlijkheid te creëren vanuit de kernwaarden van waar een bepaald archetype voor staat, krijgt je meer zicht op het karakter van je merk. Dit helpt bij het de uitstraling van je merk, het bedenken van acties, de tone-of-voice van in de geschreven content. En ook bij het bepalen van het kleurpalet.

De 12 archetypen

De avonturier (explorer) 

Avontuur, reizen en ontdekking staan centraal bij dit archetype. Merken als Jeep spelen in op het verlangen naar avontuur en ontdekking.

De onschuldige (innocent)

Gericht op puurheid, eenvoud en optimisme. Merken zoals Coca-Cola spelen in op nostalgische en optimistische gevoelens.

De wijze (Sage)

Geassocieerd met kennis en inzicht. Merken zoals Google stralen wijsheid uit door toegankelijke en bruikbare informatie te verstrekken.

De held, de strijder (hero, warrior)

Het merk dat de rol van de held aanneemt, is gedreven om obstakels te overwinnen en successen te behalen. Denk aan Nike, dat de ‘Just Do It’-mentaliteit belichaamt.

De rebel (outlaw)

Opstandigheid, vrijheid en vernieuwing. Merken zoals Harley-Davidson omarmen het rebels-zijn om zich te onderscheiden.

De magiër (Magician)

Vertegenwoordigt transformatie en verandering. Apple past dit archetype toe door technologie te presenteren als een instrument voor persoonlijke verandering en creativiteit.

De buurjongen (Everyman)

Dit archetype waardeert authenticiteit en verbinding. Merken zoals IKEA benadrukken het alledaagse en toegankelijke karakter van hun producten.

De minnaar (lover)

Gericht op emotie, passie en sensualiteit. Parfummerken zoals Chanel spelen in op verleiding en aantrekkingskracht.

De clown (jester)

Gericht op plezier, spontaniteit en humor. Merken zoals M&M’s omarmen het archetype van de nar om een speelse en lichte sfeer te creëren.

De verzorger (Caregiver)

Het benadrukken van empathie, zorg en dienstbaarheid. Merken zoals Johnson & Johnson richten zich op het welzijn van mensen.

De schepper (Creator)

Creativiteit, originaliteit en innovatie staan centraal. Adobe belichaamt het scheppersarchetype door tools te bieden voor creatieve expressie.

De heerser (Ruler)

Geassocieerd met controle, macht en prestige. Luxemerken zoals Rolex benadrukken exclusiviteit en superioriteit.

doe de test en ontdek waar de kansen liggen voor jouw bedrijf!

Hoe authentiek is jouw merk?

Een eigen merk is belangrijk om een unieke indruk achter te laten bij jouw ideale klant. Hierdoor ga je niet de strijd aan met de concurrentie, maar zet je een unieke beleving neer, waardoor klanten voor jou kiezen.

Een authentieke branding is gebaseerd op jouw passie, zienswijze, eigenheid en kernwaarden en wordt vertaald naar een kenmerkende boodschap en visuele identiteit die zowel online als offline een sterke indruk achterlaat bij jouw klanten.

Door middel van een vragenlijst kijken we aan de hand van 3 onderdelen in hoeverre jij een authentiek merk hebt neergezet. (of in hoeveel jouw merk potentie heeft voor een uniek verhaal)

Zo kom je tot de ontdekking welke aspecten van jouw merk nog werk nodig hebben om die unieke positie in jouw markt te kunnen creëren.